Pete pohtii Katse eteenpäin

Vähemmistöhallitus Suomeen.

”Demokratia on kriisissä”, ”politiikka on rikki”. Tämänkaltaisia lausahduksia olemme saaneet kuulla ja lukea viime vuosina tämän tästä. Eikä ihme, onhan poliittisten päätösten tekeminen ollut ihan kauheaa katsottavaa. Hallitus ajaa lobbareiden ohjauksessa aloitteitaan väen väkisin välittämättä mistään muusta kuin perustuslakivaliokunnasta. AY-liike sitten omalla ”veto-oikeudellaan” torppaa itselleen epämieluisat uudet lait.

Väistämättä tulee mieleen kysymys: eikö poliittisia päätöksiä todellakaan voisi tehdä jotenkin fiksummin? On varmasti vaikeaa löytää hyviä ratkaisuja, mutta jotain nyt on tehtävä. Homma ei voi enää jatkua samaan tapaan kuin tähän asti.

Väitän, että pääsyy nykyiseen kurimukseen on vallitseva poliittinen kulttuurimme. Meillä on vallan kolmijako, joka todellakaan ei tässä maailmassa enää toimi, mutta kyseisen kolmijaon osapuolet (hallitus, eduskunta, AY-liike) eivät kykene tilannetta muuttamaan. Jokainen pitää kiinni omasta valta-asemastaan eikä aidosti halua hakea muutosta politiikan kulttuuriin.

Ei tarvita kaksisia ennustajan lahjoja sen tosiseikan toteamiseen, että meillä tulee olemaan vaalien jälkeen edessä entistäkin vaikeammat hallitusneuvottelut. Jos pidetään kiinni tähänastisesta enemmistöhallitusmallista, tulee hallitusneuvotteluista taatusti todella vaikeat. Lähes mahdottomat, luulisin.

Edessä olevat vaikeudet tulevat ehkä kuitenkin lopulta kääntymään onneksi. Jospa meillä tässä tilanteessa avautuisi aito mahdollisuus poliittisen kulttuurimme uudistamiseen! Ratkaisuhan on perin yksinkertainen: tehdään vähemmistöhallitus! Näistähän on pohjoismaissa kokemuksia, erityisesti Tanskassa ja kaikkihan muistamme Ruotsin viime syksyiset hallituksen muodostamisen vaikeudet, jotka lopulta johtivat Stefan Löfvenin vähemmistöhallituksen muodostamiseen.

Täytyy vaan toivoa, että Suomessa osattaisiin toimia hieman ripeämmin kuin Ruotsissa viime syksynä. Tämä siis tarkoittaa sitä, että päätettäisiin heti hallitusneuvottelujen alkumetreillä, että olemme muodostamassa vähemmistöhallitusta.

Jotta vähemmistöhallitus saisi lakihankkeitaan etenemään, täytyy sillä olla kannatusta myös hallituspuolueiden ulkopuolella. Nykyisessä toimintamallissahan oppositio vastustaa kaikkea ihan periaatteen vuoksi. Toisaalta hallituspuolueiden kansanedustajat velvoitetaan äänestämään hallituksen esitysten puolesta. Jos meillä olisi vähemmistöhallitus, niin oppositiosta saattaisi löytyä yllättäen tukea järkeville lakialoitteille. Toisaalta silloin myös saattaisi jopa hallituspuolueen edustajallekin avautua mahdollisuus äänestää hallituksen esitystä vastaan. Lakialoitteet siis etenisivät yksinomaan sen mukaan, onko sillä riittävän laajaa kannatusta. Ei sen mukaan, mikä on hallituksen tahto.

Enemmistöhallitusmallia on puolustettu sanomalla, että se on ollut Suomessa välttämätön. Sen avulla on ollut mahdollista viedä läpi pakollisia vaikkakin epäsuosittuja uudistuksia. Esimerkkinä vaikkapa eläkeiän nostaminen. Se on sinänsä totta. Totta kuitenkin on myös se, että nykyinen malli on johtanut rakenteelliseen korruptioon ja vallan ajautumiseen harvojen käsiin pois kansalta. Olemme siis eräänlaisessa näennäisdemokratiassa. Meidän tulisi siirtyä kohti aidompaa demokratiaa.

Poliittisen kulttuurimme tulisi siis uudistua. Toivotaan, että se tapahtuu. Sitten kun olemme saaneet vähemmistöhallitusmallin toimimaan, niin voimme jatkaa demokratian kehittämistä ja seuraavaksi antaa vaikutusmahdollisuus lakialoitteisiin jopa siihen kiinnostuneiden tavallisten kansalaistenkin ulottuville!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat