Pete pohtii Katse eteenpäin

Tuulivoimasta ei ole mihinkään

  • tuulivoiman tuotanto ja lämpötilat
    tuulivoiman tuotanto ja lämpötilat

Nyt kun elämme taas vuoden kylmintä aikaa, niin on hyvä vähän tarkastella kuinka hyödyllinen tuulivoima onkaan.

Ohessa kuva, josta näkyy tuulivoiman tuotanto (siniset pylväät) ja vuorokauden minimilämpötilat tammikuussa 2019. Tuulivoiman tuotantotieto on Fingridin datasta otettu 3 minuutin reaaliaikateho laskettuna vuorokaudelle keskimäärin. Lämpötilatiedoksi otin kuvaan mukaan vuorokauden alimmat lämpötilat Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Kuva ei ole kovin selkeä, mutta kyllä siitä näkyy asiat, jotka ovat aika yleisessä tiedossa muutenkin:

  • Tuulivoiman tuotannon määrä vaihtelee rajusti
  • Ilman ollessa kylmimmillään, tuulivoiman tuotanto on vähäistä

Tuulivoimasta ei siis ole paljoa iloa näin kylmimpänä vuodenaikana, jolloin sähköenergian tarve on suurimmillaan. Aurinkoenergiaa lienee turha edes mainita – sen tuotanto on nollassa tähän aikaan vuodesta.

Tuulivoiman vaihteluongelma on tietysti ollut hyvin tiedossa aina ja siihen on yritetty kehittää erilaisia ratkaisuja. Mitkään järjelliset akkumäärät eivät ratkaise tätä tuulivoimamn tuotannon perusongelmaa, josta emme pääse eroon vaikka ilmasto jonkin verran lämpenisikin.

Onneksi olemme saamassa uutta ydinvoimaa. Sitä todellakin tarvitaan. Vaikka ihmiset eivät laajassa mittakaavassa edes ottaisi ladattavia sähköautoja käyttöön!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Viimeistään nyt alkaa paljastua, että valtion tuki Suomen tuulivoimalle oli aikakautemme suurimpia kuppauksia. Tuulivoimateollisuus itse on todennut, että tukea ei enää tarvita. Kuitenkin sitä maksetaan joka myllylle 12 vuotta yhteensä 3-4 miljardia euroa.

Mauri Pekkarinen junaili syöttötariffin vävynsä Taamir Fareedin ohjeiden mukaisesti (kuten Fareed itsekin vahvistaa). Nyt Taamir Fareed on rikas tuulivoimayhtiön johtaja ja osakas. Myös hänen vaimonsa, siis Pekkarisen tytär, on oman yhtiönsä kautta mukana tuulivoimabusineksessa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Suomessa toistaiseksi tuotettu tuulivoima on korvannut sähkön tuontia.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

On korvannut on, pitää paikkansa, mutta millä hinnalla.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tämä oli tarkoitettu kommentiksi tuohon blogistin sanomaan ettei tuulivoimasta olisi mihinkään. Syöttötariffin takia edullisempaa toki olisi ollut jättää tuulivoima toistaiseksi rakentamatta ja ostaa sekin sähkö rajojemme ulkopuolisilta tarjoajilta.

Martti Nurmi

Tuulivoima on loistava tukieurojen lähde tuulivoiman omistajille. Jos on taattu messevä korvaus jokaisesta kilowattitunnista, joka verkkoon onnistutaan tunkemaan, saadaan ihan eri tason korvauksia, kuin mitä sähkö maksaa pörssissä. Tuulivoima on ollut tulonsiirtoa veronmaksajilta tuulivoiman tuottajille.
Samalla on paljastunut, että "asiantuntijat" joiden lausuntojen perusteella poliitikot on tehneet päätöksiä, on itse tuulivoimaloiden omistajia. Tämä on kaverikapitalismia raadollisimmillaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sattumasähkö on lämpöenergian arvoista, eli kyllä siitä sentään johonkin on. Käytännössä satunnaisgeneraattoreilla kannattaisikin tehdä lämpöä, jota on helppo ja halpa varastoida ainakin päivä/viikkotasolla.
Jos yhtiö ei halua tehdä varastointia itse, silloin pitää motivoida käyttäjät hoitamaan asia. Toisin sanoen satunnaissähköä olisi hyvän tuoton aikana myytävä niin halvalla, että sähkölämmittäjän kannattaa varastoida sitä lämpönä.
Muutenhan tuossa ei ole kovin paljon järkeä.

Martti Nurmi

Totta, mutta varastointia varten tulee olla varaaja. Ennen semmoinen oli vesikiertoon perustuvissa sähkölämmitystaloissa yleisesti (yösähkön idea). Suorasähkölämmityksissä varaajaa ei ole. Massavaraajia kehitellään jatkossa taas vaikka mistä. Osin se on hyvä asia, luovuus kunniaan. Investointi varaajaan on kumminkin sen luojan.

Jarno Hautamäki

Kaukolämpöverkostojen vesi voi olla ratkaisu tulevaisuudessa.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Tuulivoiman satunnaisuus ja sen säätötarpeen aiheuttama kaksinkertainen investointi sähköntuotantokapasiteettiin ovat tuulivoimaan väistämättömät haittapuolet.

Tuulivoiman hyvä puoli on se, että sähkön tuotanto ei edellytä minkään primäärienergian käyttöä vaan on tässä suhteessa ilmaista ja saasteetonta.

Tuulivoiman ikävin piirre on sen ympärille Suomessa rakennettu tukijärjestelmä, jonka vuoksi tuulella tuotettu sähkö tulee todella kalliiksi veronmaksajille.

Tämä tukijärjestelmä tulisi neuvotella uudelleen vastaamaan tuulivoimainvestointien reaalista kustannus- ja tuottotasoa. Helpointa tämä olisi aloittaa nykyisen uuden tarjouskierroksen piirissä olevista hankkeista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ehkä aurinkovoimalat tuovat avun?

Toimituksen poiminnat