Pete pohtii Katse eteenpäin

Urheilulähetykset Ylellä

Yleisradio uutisoi viikko sitten ylpeänä, kuinka talvilajit palaavat "ennennäkemättömällä laajuudella" Ylen kanaville. Tämähän on tavallaan kaltaiseni innokkaan penkkiurheilijan kannalta hyvä asia: pääsen katselemaan monia kiinnostavia urheilulähetyksiä mukavasti kotisohvaltani tarvitsematta tilata maksullisia urheilupaketteja. Kolikon toinen puoli vaan on se, että me Yle-veron maksajat kyllä kustannamme lystin. Erona Yle-urheilulähetysten ja maksukanavien urheilulähetysten välillä on vain se, että Ylen urheilulähetysten kustantaminen ei ole meille vapaaehtoista.

Verorahoitteinen Yleisradio huippu-urheilun välittäjänä kotisohville on jäänne menneestä maailmasta, josta olisi syytä päästä eroon. Tämän päivän huippu-urheilu on viihdeteollisuutta. Maailma on tullut kauas niistä ajoista, jolloin urheilu oli kansanterveyden kannalta myönteistä rehellistä ja pyyteetöntä kilvoittelua. Nykyisin huippu-urheilu on pelkkää bisnestä ja vieläpä varsin raakaa sellaista. Tällaisen toiminnan tukeminen verovaroin ei kuulu enää tähän päivään. Jokainen huippu-urheilun seuraamista haluava tehköön sen omalla kustannuksellaan ja valitsemaansa jakelukanavaa käyttäen. 

Yleisradiolla (niin kauan kuin sellainen on vielä olemassa) on kyllä tehtävää urheilun parissa. On hienoa, että Yle lähettää kuvaa sellaisita urheilutapahtumista, joiden jakelu ei kaupallisesti ole mahdollista. Mutta Ylen olisi syytä pysyä erossa kaikesta huippu-urheilusta, jonka jakelu on kaupallisille toimijoille kannattavaa.

Pidemmällä aikajänteellä näkisin kyllä koko Yleisradion toiminnan ja olemassaolon kyseenalaisena. Vaikka Ylen ohjelmien suurkuluttaja olenkin – hyvien vaihtoehtojen puutteesta johtuen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat